Varėnos baseine sėkmingai įgyvendinami mokymui plaukti skirti projektai

Varėnos baseine sėkmingai įgyvendinami mokymui plaukti skirti projektai

Nors Varėnos sporto centro baseinas veikia nepilnus trejus metus, bet iniciatyvių specialistų dėka čia jau spėtos sukurti ir toliau sėkmingai puoselėjamos plaukimo sporto tradicijos,  įgyvendinami įvairūs plaukimo projektai. Šiame baseine jau vyko ne vienos nemažo susidomėjimo sulaukusios respublikinės plaukimo varžybos, o plaukimo užsiėmimai, treniruotės  įvairaus amžiaus vandens pramogų mėgėjams vyksta nuolat. Be baseino dauguma jų jau neįsivaizduoja savo laisvalaikio. Ypač džiugu, kad sėkmingai įgyvendinami skirti projektai, kuriuose dalyvauja vis daugiau mokinių.

Vienas iš jų – trečius metus bendradarbiaujant su Lietuvos plaukimo federacija sėkmingai įgyvendinamas antrokams skirtas projektas ,,Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje 2019“. Jame šiais metais dalyvauja visi aštuonių Varėnos rajono ugdymo įstaigų antraklasiai – iš viso šimtas penkiasdešimt aštuoni mokiniai. Sėkmingai baigusiems pirmąjį projekto etapą antrokams jau įteikti Lietuvos plaukimo federacijos plaukimo pažymėjimai, kuriuose nurodyta, kokių gebėjimų jie įgijo. Šiuos gebėjimus, stebint treneriams ir tėveliams, jie pademonstravo pažymėjimų įteikimo renginio metu. Plaukimo pamokų metu beveik visi vaikai išmoko plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį, panerti po vandeniu ir rankomis ištraukti ant dugno gulintį daiktą iš ne mažiau kaip vieno metro gylio, judėti į priekį atlikdami kojų judesius su lenta ir iškvėpdami į vandenį, gulėdami ant krūtinės, išmoko nuplaukti dvidešimt penkis metrus gulėdami ant krūtinės arba nugaros. Antrokai baigė dalį programos – aštuoniolikos plaukimo pamokų kursą ir dabar nekantraudami laukia antro projekto etapo – dar keturiolikos plaukimo pamokų, kurios vyks ateinančių metų pradžioje.

Varėnos baseine vaikai turi pačias geriausias sąlygas išmokti taisyklingai plaukti, nes juos moko profesionalūs treneriai Gytis  Kašėta, Egidijus Kašėta,  Gediminas Barysas ir Šarūnas Krisiulevičius. Ne pirmus metus dirbdami su vaikais, jie pastebi, kad dalyvaudami projektuose ir aktyviai lankydami plaukimo užsiėmimus, vaikai įgauna ganėtinai neblogus plaukimo įgūdžius. „Į pirmąsias plaukimo pamokas vaikai ateina dažniausiai nemokėdami plaukti visiškai ir dažnas iš jų bijo vandens. Na, o baigiantis projektui, galim visi drauge pasidžiaugti, kad pasiekimai nėra maži. Kai kurie paskui pamėgsta plaukimą ir tęsia užsiėmimus individualiai“.

Tik teigiamą savo mokinių dalyvavimo plaukimo projektuose naudą mato ir Varėnos rajono ugdymo įstaigų vadovai. Jų teigimu, jei iš pradžių kai kurie tėvai nenorėdavo vaikų leisti lankyti plaukimo užsiėmimų, nors dalyvaujant projekte tai ir nieko nekainuoja, tai dabar jie patys domisi ir pageidauja, kad tokie projektai būtų tęstiniai. Mokyklų vadovai atkreipia dėmesį, kad plaukimo projektai naudingi ir todėl, kad ne visi tėvai, ypač iš atokesnių vietovių, dėl finansinių galimybių gali vaikus atvežti į plaukimo užsiėmimus Varėnoje.  Mokyklų vadovai džiaugiasi, kad jų mokiniams sudaromos vis didesnės galimybės dalyvauti plaukimo projektuose. Jie dėkoja Lietuvos plaukimo federacijai, šiuos projektus koordinuojančiam Varėnos sporto centrui bei atsakingai vaikus plaukti mokantiems treneriams.

Antrus metus antrokų plaukimo projekte dalyvaujančios Valkininkų gimnazijos direktorė Gidita Benkienė pažymi, jog plaukimo nauda yra vienareikšmiškai didelė. „Mūsų mokiniai labai patenkinti, jiems  gera galimybė ir išmokti plaukti, ir taisyklingai daryti pratimus, ir saugiai elgtis vandenyje. Patenkinti ir vaikai, ir tėveliai. Vaikai į plaukimo pamokėles važiavo labai noriai, nes jiems tai ir linksmas laikas pabendrauti su draugais, po plaukimo pamokėlių pasimėgauti ledais vietinėje kavinukėje.  Nedaugelis iš šių mokinių važiuoja į baseiną su tėveliais.  Ypatingai smagu, kai projektai vyksta šaltuoju metų laiku, kai ežere ar upėje maudytis šalta. Plaukimo projektas tikrai geras, norime, kad jis būtų tęsiamas kasmet“.

Panočių pagrindinės mokyklos direktorius Kęstutis Pigaga sako: „Labai teigiamai vertinu šį projektą. Esame visi – vaikai, tėvai ir mokytojai – labai patenkinti, nes vaikai tikrai išmoko plaukti. Be to, ne kiekvieni tėvai turėtų galimybę sumokėti tuos pinigėlius už baseiną, nes mokykloje mokosi daug socialiai remtinų vaikų. Ačiū, kad turim tokią galimybę“.

„Plaukimo programos mokiniams be abejonių naudingos ir reikalingos. Aš, kaip mokyklos vadovas, turiu prašymą – plaukimo užsiėmimai mokiniams turi būti vykdomi nuolat ir juose turėtų dalyvauti įvairaus amžiaus mokiniai“ – sako Senosios Varėnos A. Ryliškio pagrindinės mokyklos direktorius Gintas Bendorius. „Kuo mokymasis plaukti naudingas vaikams? Kadangi dauguma  vaikų, deja,  mažai juda ir nelabai tinkamai maitinasi, turi ir sveikatos problemų. Dauguma kaimo vaikų ir plaukt nemoka, ir vandens bijo.  Plaukimo programa iš dalies išsprendžia šią problemą. Rinkdami mokinius, kurie galėtų dalyvauti plaukimo programoje, atsižvelgėme į tai, kad jie būtų iš atokesnių kaimų ir tokie, kurių tėveliai dėl finansinių galimybių negali vaikų vežioti į baseiną. Mūsų mokyklos vaikams plaukimo programa labai pasiteisino, jei tik tokie projektai vyks ir kitais metais, būtinai mūsų mokiniai juose dalyvaus“.

Pagiriamųjų žodžių už plaukimo sporto populiarinimą negaili Lietuvos plaukimo federacijos atstovai. Jų teigimu, varėniškai yra pavyzdys, kaip turi būti vykdomi mokinių plaukimo projektai.

Šiuos projektus koordinuojantis Varėnos sporto centro sportinės veiklos projektų vadovas Rolandas Markinas pažymi: Plaukimo projektai yra labai svarbūs ir vaikų sveikatinimo, ir savirealizacijos prasme. Jie duoda  realią naudą. Kai vyksta plaukimo užsiėmimai vaikams, Varėnos baseine netrūksta smagaus pliuškenimosi ir gerų emocijų. Dauguma vaikų, kurie atėję pirmą kartą į baseiną, turi baimę vandeniui, gyliui, lankydami plaukimo treniruotes,  sėkmingai išmoksta plaukti be pagalbinių priemonių. Tuo jau įsitikinome, nes plaukimo projektai mokiniams mūsų baseine vyksta trečius metus. Labai svarbu, kad juose dalyvauja vis daugiau mokinių  iš kaimo mokyklų. Varėnoje gyvenantys vaikai turi didesnes galimybes lankyti baseiną, o kaimo vaikams tai padaryti yra sunkiau. Kas žino – gal būtent jie pamėgs plaukimą visam gyvenimui ir ateityje taps garsiais plaukikais. Visi besimokantys plaukti tuo pačiu prisideda prie plaukimo sporto puoselėjimo Varėnos rajone“.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos informacija