Šokiruojančia reklama ragins rūpintis saugumu prie vandens: savaime vaikai neišmoks plaukti

soc reklama stop kadras

Šokiruojančia reklama ragins rūpintis saugumu prie vandens: savaime vaikai neišmoks plaukti

Vien praėjusiais metais mūsų šalyje neatsargus elgesys vandenyje pasiglemžė 159 žmonių gyvybes, tai yra keturis kartus daugiau negu Europos Sąjungos vidurkis. Per pastaruosius penkerius metus paskendo net 37 vaikai, 35 vaikų gyvybes pavyko išgelbėti. Tokia žiauri statistika verčia apie problemą – plaukimo įgūdžių trūkumą ir lemtingas jo pasekmes – kalbėti griežčiau ir atviriau nei iki šiol. Būtent tam skirta nauja Lietuvos plaukimo federacijos organizuojama ir lietuviškos bendrovės „Girteka Logistics“ remiama socialinė kampanija, skatinanti tėvus išmokyti vaikus plaukti.

Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) specialistų nuomone, daugeliu nelaime pasibaigusių atvejų, skendę vaikai galėjo išsigelbėti, jei tik būtų mokėję plūduriuoti ar nuplaukti kelis metrus.

„Atostogų sezonas poilsiautojus gena prie vandens telkinių, o šaltuoju metų laikotarpiu – į baseinus uždarose erdvėse. Tad gelbėtojai visada dirba su dideliu nerimu – eidami maudytis žmonės pamiršta, jog vanduo yra ne tik pramogų šaltinis, jis gali sukelti pavojų tiems, kas nesaugo savęs ar artimųjų. Skaudžiausia, jog pervertinę savo jėgas ar numoję ranka į gelbėtojų nurodymus, skęsta ir žūsta ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Naujuoju klipu, kuris gali pasirodyti net kiek per drąsus, o gal ir šokiruojantis, norime atkreipti dėmesį į skaudžią problemą – plaukimo įgūdžių trūkumą – ir paskatinti tėvus mokyti savo vaikus plaukti. Kiekvieno tėvo pareiga ir atsakomybė pasirūpinti, kad jo vaikas mokėtų saugiai elgtis vandenyje, prireikus galėtų panaudoti turimus plaukimo įgūdžius“, – sako Ignas Vaičaitis, Lietuvos plaukimo federacijos projektų vadovas.

Jam antrina ir Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 5-os komandos viršininkas Mindaugas Belickas. Pasak jo, yra būtina vaikus išmokyti ne tik taisyklingai plaukti, bet ir taisyklingai kvėpuoti, nardyti, plūduriuoti ant nugaros.

„Turime siekti, kad vaikai išmoktų taisyklingai plaukti nepavargus ilgą atstumą, nardyti, ilsėtis įkvėpus oro plūduriuojant vandenyje ant nugaros ar plaukiant nugara. Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos statistika rodo, kad daug žmonių nuskęsta ramiame vandenyje – tvenkiniuose, kūdrose, ežeruose, visai arti kranto, nes papuola į duobes ar paplaukę nuo kranto 10–40 metrų pavargsta ir paskęsta. Taip pat dalis žmonių paskęsta netikėtai įkritę į vandenį“, – ugniagesių gelbėtojų patirtimi dalinasi M. Belickas.

Didžiausios nuosavą vilkikų parką Europoje valdančios bendrovės „Girteka Logistics“ marketingo ir komunikacijos vadovo Simono Bartkaus teigimu, kasmet šalyje nuskęsta maždaug tiek pat vaikų, kiek jų žūsta transporto įvykiuose.

„Jau daugelį metų mūsų įmonė rūpinasi visuomenės, ypatingai vaikų, edukacija apie saugų elgesį keliuose. Skatiname vaikus segėti atšvaitus, žinoti reikalingiausias kelių eismo taisykles, visgi apie saugumą prie vandens telkinių kalbama, o ir daroma nepakankamai. Prisidėdami prie šios socialinės kampanijos, norime atkreipti dėmesį į tai, kad svarbu saugoti ir save, ir savo artimą, kur bebūtume – gatvėse, keliuose, ir suteikiant vaikams gyvybiškai svarbius plaukimo įgūdžius“, – dalinasi S. Bartkus.

Jau daugelį metų LPF įgyvendina projektą „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ skirtą išmokyti antrų klasių moksleivius plaukti. Jo dėka per aštuonis projekto gyvavimo metus plaukti išmoko beveik penkiasdešimt tūkstančių vaikų.

„Sertifikuotos mokymo plaukti programos yra itin svarbios, nes jos leidžia vaikams pamažu priprasti prie vandens, išmoko taisyklingai kvėpuoti, plūduriuoti. Kai suformuojami stipresni plaukimo įgūdžiai, pradedame mokyti vaikus plaukti – iš pradžių su pagalbinėmis priemonėmis, o vėliau ir be jų. Užsiėmimų metu vaikai taip pat mokomi saugaus elgesio taisyklių vandenyje ir prie vandens, supažindinami su pradiniais gelbėjimo veiksmais“, – pasakoja mokymo plaukti projekto vadovė Milda Šeibokaitė.

Naująja socialine kampanija LPF siekia sumažinti skendimų skaičių Lietuvoje bei užauginti atsakingą kartą, kuri moka plaukti ir saugiai elgiasi vandenyje. Daugiau apie skendimų prevenciją galima sužinoti specialiai projektui sukurtame tinklalapyje neskesk.lt.

Ruošiantis kampanijai, dėl leidimo skleisti žinutę tokiu drąsiu būdu LPF konsultavosi su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybų atstovais bei gavo jų pritarimą šį video klipą transliuoti viešai.

Klipo autoriai – agentūra „Not Perfect!“.